Rozhodcovská klinika WBSC v Praze


Mnozí z Vás, kteří sledují facebookové stránky Baseball Czech už vědí, že v pátek v Praze úspěšně přistáli zahraniční lektoři kliniky rozhodčích - Gustavo Rodriguez a Fred van Groningen Schinkel. Nelenili jsme a s rozhodčím roku Markem Vičarem, jsme je přivítali na pražském letišti.

V průběhu sobotního dopoledne dorazili do Prahy i rozhodčí ze všech koutů republiky, a dokonce nás na klinice svou návštěvou poctili i sousedé ze Slovenska, kteří to měli bezkonkurenčně nejdál. Jsme rádi, že jsou tady s námi a svědčí to o vysoké úrovni letošního školení.

Přesně v jednu hodinu odpoledne začal první blok ve Fialovém salónku hotelu Ilf. Slova se ujal předseda komise rozhodčích Vláďa Richter a všechny včetně lektorů srdečně přivítal. Spolu s lektory přišel i sníh a mráz, a proto je letošní klinika odsouzena k čistě indoorovému školení. Návrh jednoho z lektorů, Guse Rodrigueze, hrát winterball nezískal mnoho příznivců. Program na sobotní odpoledne a večer byl jasný. Seznámili jsme se s obsahem kliniky a vrhli se na mechaniku 2členného, 3členného a 4členného systému. Po večeři byla na programu pravidla překážení typu A i B, bránění, kolize a slide play. Lektoři měli připravená videa a posluchači měli za úkol odůvodnit svá tvrzení. Ukázalo se, že nejdůležitější je, aby rozhodčí zaujal správnou pozici na hřišti a měl tak správný úhel. Byly to opravdu situace z praxe, při kterých pár z nich přítomní osobně rozhodovali.

Nedělní dopoledne bylo ve znamení balků a zvládání těžkých situací. Ve třídě se diskutovalo o pravidlech, a často o dost těžkých situacích na rozhodování. Nadhazovači budou mít těžký začátek sezóny, který se neúprosně blíží, a rozhodčí to budou mít v živé paměti. Odpoledne jsme se přesunuli do tělocvičny a věnovali se práci na domácí metě.

Večer byla uvolněnější a slavnostnější atmosféra. Vyhlašoval se rozhodcovský objev roku 2017. Z rukou lektorů Freda a Guse převzal ocenění Tomáš Špilaurer. Gratulujeme!

Starší články
Weby ČBA na doménách baseball.cz používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací