2. Zimní trénink rozhodčích v Brně (neděle 9.2.2020)


V neděli 9.2. se v Brně uskutečnil druhý zimní trénink rozhodčích. Trénink opět probíhal v hale na Hroších a účast byla téměř dvojnásobná oproti prvnímu tréninku v prosinci. Tréninku se zúčastnili jak kolegové z Moravy, tak i z Čech. Navýšil se také počet lektorů, Zdeňka Židka a Davida Kulhánka doplnil Marek Vičar, který se před pár dny vrátil z profesionální rozhodcovské školy v USA, kterou absolvoval právě po Davidovi a Zdeňkovi jako třetí český rozhodčí. Účastníkům byly tedy předávány nejnovější informace.

Průběh tréninku byl podobný jako v prosinci. Úvodem bylo připomenutí základních aspektů práce na domácí metě s následným nácvikem signalizace. Poté následovalo rozdělení do dvou skupin a každé skupině byl přidělený nadhazovací stroj a jeden z lektorů. Probíhalo tedy klasické procvičování práce na domácí metě s tím, že nadhazovače dělal právě stroj. Poté co se každý vystřídal na pozici rozhodčího se skupiny vystřídaly u druhého z lektorů. Oproti prosincovému tréninku se více procvičovalo vyhlašování třetího striku, a to jak v úvodu, tak i v následném cvičení s nadhazovacími stroji.

Poslední část tréninku byla věnována opět standardům pro vyloučení ze hry. Roli manažera (ale také i pálkaře, nadhazovače a chytače) vykonávali Zdeněk s Markem a každý se v rámci druhého kola cvičení s nadhazovacím strojem setkal s nějakou další situací, kterou musel jako rozhodčí řešit. Cílem tohoto cvičení bylo stanovit jednotný „metr“ pro vylučování.

Věřím, že si i z druhého tréninku každý něco odnesl a ví na čem je potřeba do budoucna ještě zapracovat. Děkuji všem, co se zúčastnili, především všem třem lektorům za přínosné informace a vedení celého tréninku. Dále děkuji Hrochům Brno za propůjčení haly.

Dalšími akcemi pro rozhodčí jsou naplánovaná regionální školení v regionu Jih a Severozápad, které se budou konat 14.3. v areálu Hroch a Tempo Praha.

Ondřej Beneš

Starší články
Weby ČBA na doménách baseball.cz používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací