Zápas

Old Boys Praha - Fulleros de la Habana 12:14

14. 6. 2021, 18 hodin, Krč (světla)
123456789 R H E
Fulleros de la Habana 050314010 14 172
Old Boys Praha 001125030 12 206

OldBoys začali utkání na nadhozu s levorukým Martinem Pojerem a novou akvizicí Lukášem Víškem na 1B. Tradiční sestavu narušil pouze experiment trenéra OldBoys, který nečekaně nasadil do pravého pole jindy druhého metaře Martina Strnada, což, jak se později ukázalo, bylo vynikající volbou.
První směnu zahájili OldBoys chycením odpalu levým polařem a následující pálkař byl poslán zpět na lavičku hostujících Fulleros po brilantní spolupráci nadhazovače a první mety (tj. pro ty, kdož už dříve přečtený tex zapomněli Martina Pojera a Lukáše Víška). Hostující Fulleros se však nechtěli vzdát, kontrovali odpalem přes spojku a obsadili první metu. Slabší chvilku si nadhazovač OldBoys vybral na dalším pálkaři, čím došlo k tomu, že byl trefen Klenot hostujícího družstva. Tím však hosté vyčerpali své útočné snažení a první půlsměna byla ukončena jednoduchým neasistovaným autem Lukáše Víška na 1B.

Očekávaný útok domácího družstva však v dohrávce 1. směny ještě nepřišel, což bohužel svědčí o tom, že domácí pálkaři začátek utkání úplně nezvládli. Po prakticky identickém schématu z 1. půlsměny se na první metu dostal pouze Jirka Víšek, přičemž dohrávku 1. směny ukončili hosté, stejně jako domácí před nimi jednoduchým neasistovaným autem na 1B.

Ve druhé směně hosté za přispění chybující obrany (E3,E6) domácích, dvou met zdarma a dvou jednometových odpalů si hosté připsali 5 bodů do konečného skóre 14:12. Dohrávku 2. směny zahajoval chytač OldBoys Adam Pospíchal. Naděje k němu se upínající skončila na jednoduše zpracovatelném vysokém odpalu nad třetí metu se kterým neměl hráč hostí na 3B pražádných komplikací. Následující triumvirát v line-up(u) domácích se postupně (1B, BB a HP) prosadil na mety a s jedním autem mělo družstvo OldBoys obsazeny všechny mety. K malé radosti domácí lavičky ukončila další útočné snažení o dosažení alespoň prvního bodu obrana hostí nejprve švihnutým K a poté pozemním autem po spolupráci první a druhé mety.

Obrana OldBoys se v průběhu třetí směny rozjela naplno a neumožnila hostům skórovat. Skóro-vat, neboť běžce na třetí metě v této půlsměně již měli. Naopak domácí OldBoys se dočkali v dohrávce svého prvního bodu, bohužel u toho jednoho v této směně zůstalo. Lukáš Víšek krásným dvoumetovým odpalem, následovaným WP, se dostal na třetí metu, odkud jej do zóny klidu poslal jednometovým odpalem Dan Tvrz. Obrana hostů však další snahy domácích o dosažení dalších bodů utnula krásným dvojautem (5-4-3) a bylo pro třetí směnu vymalováno.

Útočná snaha hostí pokračovala znovu v začátku 4. směny. 4 jednometové a 1 dvoumetový odpal znamenal postupné navýšení skóre až na 8 bodů. Z domácí družstvo zahajoval dohrávku 4. směny velmi dobře hrající "univerzál" Martin Strnad, který zahájil dvoumetovým odpalem. Do zóny klidu (HP nebo česky DM) pro méně znalé tématu) jej posunul svým prvním odpalem v tomto zápasu Honza z rodu Knoblochů přezdívaný Pardál. Obrana hostí však svým druhým krásně zahraným dvojautem (opět 5-4-3) a následně zachyceným line drive(m) Jirky Plevy třetím metařem myšlenky na další body v dohrávce 4. směny nemilosrdně utnula.

Velezkušený trenér domácích, který v minulém týdnu oslavil své významné životní jubileum, se pro 5. směnu rozhodl udělat změny v obraně a pošetřit Martina Pojera na kopci. Do další bitvy nasadil na kopec velezkušeného praváka Honzu Maňase (přezdívaného Maňána, pamětníci jej možná znají pod celou přezdívkou "La Bomba Maňána"), který hostujícím Fulleros umožnil pouze 1 bod a z 6 pálkařů na metu pustil pouze 3.
Dohrávku 5. směny zahájila dvojice Víšků, a to více než skvěle. Mladší z obou, Lukáš Víšek, odpálil jednometový odpal. Na metě se dlouho nezdržel, neboť Jirka Víšek následně uklízí míček za homerunové oplocení za pravým polařem a oba rodinní příslušníci se posunují do zóny klidu a snižuje na rozdíl 5 bodů (4:9).

Hostující Fulleros však nechtěli ve svém útočném snažení přestat a počínaje 7. pálkařem v line-up(u) obsadili všechny mety a postupně získali další 4 body a navyšují skóre zápasu na 13:4 ve svůj prospěch. Dohrávku 6. směny začal krásným odpalem Honza Maňas. Žel nebylo mu dopřáno postupně se probít až do zóny klidu, neb David Lukeš jej svým odpalem poslal do nuceného autu na druhé metě. Domácím se postupně zvyšujícím tlakem v útoku, který vyústil ve střídaní na kopci u hostujícího družstva, podařilo v této směně dosáhnout 5 bodů a snížit tak, na rozdíl 4 bodů. V této směně se do útoku i obrany zapojil "Usain Bolt" OldBoys, vlastním jménem Jarda Příhoda, který svým dvoumetovým odpalem jeden z těchto 5 bodů stáhnul.

Do závěrečných 3 směn trenér domácích opět sáhl ke změně a povolává na kopec relief pitcher(a) (český ekvivalent "dohazovač" není s ohledem na konotaci s jiným významem tohoto slova příhodný) více než velezkušeného Jirku Víška, který v 7. směně hostujícím Fulleros neumožnil se dostat dál než na metu druhou. Dohrávka 7. směny nezastihla pálkaře domácích OldBoys v optimální pohodě a po úvodním "odkoukaném" K(áčku) Romana Marka (pamětníci jej znají jako Ježka), což bylo v tomto zápase poprvé co se při čtvrtém startu na pálce nedostal na první metu (4AB a OBP 750), trefení Davida Lukeše, sebeobětovací ulejvky Jirky Plevy a jednometového odpalu Martina Pojera se již nic neudálo a domácí neskórovali.

Začátek 8. směny nezačal pro obranu domácích moc optimisticky. Jirka Víšek postupně trefil 2. a 3. pálkaře line-up(u) hostí. Následoval sebeobětovací odpal do středního pole a po něm chyba v obraně, což znamenalo další bod pro hosty a navýšení na 14. bod. Tento okamžik však obranu domácích nakopl a "dohazující" Jirka Víšek ukončil rázně působení pálkařů hostujících Fulleros dvěma krásnými strikeout(y). V dohrávce 8. směny sám pak zahájil jednometovým odpalem a odstartoval stíhací jízdu domácích OldBoys. Domácí dosáhli celkem třikrát zóny klidu a snížili na 12:14.

V úvodu 9. směny neumožnila obrana domácích postup dále než na první metu a Jirka Víšek ukončil svoje působení na kopci s umožněným jediným odpalem v této směně. Napětí domácích v dohrávce 9. směny bylo enormní a po úvodním autu Martina Pojera začala poslední snaha o vyrovnání. Lukáš Víšek potvrdil dobrou pálkařskou formu a druhým dvoumetovým odpalem v utkání se dostal do skórovací pozice. Na třetí metu ho posunul Jirka Víšek dlouhým, bohužel zachyceným odpalem na střední pole. Následující pálkař Jarda Příhoda se na metu zdarma a následnou krádež dostal i on do skórovací pozice. Naděje domácích se upíraly k Ádovi Pospíchalovi, který ve třetím, čtvrtém a pátém startu na pálce měl BA 1000 (1B, 2B a 1B). Bohužel jeho povedený line drive na třetí metu byl hostující obranou zachycen a zápas ukončen s výsledkem 12:14 v neprospěch domácích OldBoys. Škoda, kdyby odpal domácího chytače (zdá se mi tento výraz příhodnějším, nežli fonetický přepis anglického slova catcher) Adama Pospíchala prošel, bylo by vyrovnáno a domácí by tak podruhé v sezóně si mohli užít rozhodování v tie-break(u).


Weby ČBA na doménách baseball.cz používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací